დღეისათვის მსოფლიოში არსებობს კარტოფილის 4000-ზე მეტი სახეობა, თუმცა კი მსოფლიოში სამეურნეო მიზნებისთვის ძირითადად გამოიყენება რამოდენიმე ასეული სახეობა. კულინარიული თვალსაზრისით კარტოფილი იყოფა 2 ქვესახეობად: შესაწვავი(გამოსაცხობი) არის ის ჯიშები რომლებიც სახამებლის მეტ რაოდენობას შეიცავენ (20-22%), მოსახარშ ჯიშებში კი ნაკლები სახამებელია (16-18%).
სამეურნეო თვალსაზრისით განასხვავებენ კარტოფილის ადრეულ, საშუალო, საშუალოდ საგივანო და საგვიანო სახეობებს.